zondag 24 juni 2012

Groeps WhatsApp


Bepaald gedrag vertonen mannen alleen als ze samen zijn, afgezonderd van de buitenwereld waar vrouwen ze kunnen observeren. Ongegeneerd samen bier drinken, boeren en scheten laten zonder dat ze zich druk hoeven te maken over het beeld dat het vrouwelijk geslacht hierbij vormt. Na wat veldonderzoek ben ik erachter dat dit gedrag in enkele situaties het meeste wordt vertoond: tijdens voetbalwedstrijden, op wintersportvakanties, na het stappen in de shoarmatent en op de Groep WhatsApp.
WhatsApp is een volledig communicatiemiddel in het leven van de gemiddelde smartphone consument geworden. Onlangs is er een functie aan toegevoegd waarbij je één gesprek kan starten met zoveel mensen als je zelf wil. Ik wist niet wat er gebeurde toen ik zelf voor het eerst werd toegevoegd aan een groeps WhatsApp. Ik zag allerlei namen en een onderwerp, maar had geen idee wat er ineens met mijn telefoon was gebeurd. Gelukkig had ik na een ‘Wat the fuck is dit?’ al snel antwoord op mijn vraag en kon ik het handig in gaan zetten. Eigenlijk gebruik ik de functie nooit, omdat ik het leuker vind om met groepen vriendinnen gewoon in real life te kletsen in plaats van per telefoon. Ik hoef geen vervanger voor MSN en daar leek het wel even op.
Mannen daarentegen lijken het gebruik van groeps WhatsApp meer te waarderen. Iedere vriendengroep heeft wel een groeps WhatsApp met de meest ranzige groepsnaam. Toen ik dit fenomeen ontdekte, besefte ik me echt dat alle mannen wel behoren tot een cult. En daarbij moet je dan niet denken aan een rare sekte, maar gewoon aan een kudde dieren die voor de rest van de vrouwelijke jungle totaal onbegrijpelijk is. De gesprekken die hier worden gevoerd gaan meestal over de twee v’s: vrouwen en voetbal. Er worden dingen gezegd die ik van sommige mannen liever niet wil weten. Er wordt voornamelijk hatelijk gesproken over exen (‘nog wat gehoord van die snol?’) en lustig gesproken over bekende vrouwen en daar mag natuurlijk de fotofunctie niet ontbreken. Af en toe zie je alleen dingen voorbij komen, die werkelijk waar alleen mannen leuk kunnen vinden. Keiharde ranzige porno: een lul van een man met ballen ter grootte van vuisten, sperma dat letterlijk alle kanten op spuit, of ranzige naakte vrouwen in de richting van dit:


Ook zijn er weleens opdrachten van de dag. Diegene die de meeste boerka’s, het lelijkste wijf of de beste look-a-like van…. fotografeert. De winnaar krijgt de eer en daar draait het allemaal om, ego streling op de meeste bizarre manier.
Als buitenstaander vind ik het best grappig om al deze voor mij rare gedragingen te observeren, maar ergens trek ik de grens. Waarom maken mannen foto’s van hun eigen drol en sturen ze die naar elkaar toe? ‘Hahahahaa het lijkt op een vogel!’ ‘nee man, het is een fucking dinosaurus. Wat had jij gegeten?’ of ‘ik heb het alfabet gelegd.’. Laten we het erop houden dat ik bepaalde dingen gewoon niet wil weten. De ongeschreven regels behoren gewoon tot de natuur van vriendengroepen en ik vrees dat deze uitdrukking van de ingroup nog lang stand zal houden. Ik hoop maar dat de vraag 'Heb je ook een groeps Whatsapp?' bij het daten nog lang uit zal blijven.