woensdag 9 mei 2012

Donor


Vorige week kreeg ik de volgende kaart thuisgestuurd:



Het ging dus om de actie die het Ministerie van Volksgezondheid inzet om meer donoren te registreren. Ik kan me voorstellen dat als er had gestaan: ‘Komt u uit 1950?’, het dan een soort keihard realisatiemoment zou zijn dat je ouder wordt. Dat zou wellicht meer effect hebben. Mensen uit 1950 sterven eerder aan een natuurlijke dood dan ik, dus hun organen zullen eerder nodig zijn. Waarschijnlijk zullen zij zelf ook denken ‘damn ik word oud’ en beseffen dat de klok gaat tikken.
Eigenlijk zijn Nederlanders best een hypocriet volk. Iemand kan in het ziekenhuis een orgaan nodig hebben, maar zelf niet geregistreerd staan. Typisch een gevalletje van ik sta voor de rest van m’n leven (letterlijk) bij je in het krijt. Actieve Donor Registratie zou een oplossing zijn voor het donortekort in Nederland, maar wij zijn een volk dat niet houdt van dingen afdwingen. In plaats daarvan maken we shockende televisie in de hoop dat meer mensen zich gaan registreren. Entertainment en shockeren tegelijk, ik vind het best leuk. Ik vraag me alleen af wat het effect ervan is.
Toen ik de brief thuis kreeg heb ik me meteen geregistreerd. Ik hoefde er niet eens over na te denken. Uiteraard kon ik me ook heel 2.0 registreren op jaofnee.nl, maar ik bedacht me dat ik de moeite die ze stoppen in alle brieven graag wilde belonen en ik zou waarschijnlijk niet dezelfde dag nog doodvallen dus echt haast was er niet bij. Nu had ik er nooit over nagedacht dat ik ook kon kiezen welke organen ik niet wilde doneren. Ik zat door het lijstje te kijken en zag ‘huid’ staan, toen werd ik even stil. Het idee dat ik als lijk gevild zou worden, vond ik heel erg akelig. Daarnaast zou ik het niemand aan willen doen om mijn huid te ontvangen. Acné, cellulitis, striae en al het vrouwelijk ongemak komt daar bij kijken. Het is misschien ook een stukje zelfbescherming, ook al ben ik er dan zelf niet meer bij. Ik zag al helemaal een beeld voor me van een dokter die met mijn huid naar een patiënt loopt en zij hem vriendelijk bedankt en liever door het leven gaat als een soort lappenkat. Vandaar dat ik het vakje ‘huid’ heb aangevinkt als iets wat ik niet wil doneren.
Terwijl ik me aan het registeren was, betrapte ik mezelf erop dat ik meteen nieuwsgierig werd of er ook bekende Nederlanders geregistreerd zouden staan. Dan heb je altijd een mooi verhaal op feestjes: ‘Ik heb de blinde darm van Gerard Joling’. Ik vroeg me meteen af hoe een politicus of -meer specifieker- Geert Wilders zou zijn als hij een donor nodig zou hebben. Waarschijnlijk vliegt zijn ethiek samen met zijn principes zo de deur uit. Dan maakt het ineens niet meer uit of de gever een moslim is, wat voor baan hij heeft, of hij een strafblad heeft, of op welke partij hij stemt. Nu ik er zo over nadenk zou Geert Wilders bovenaan moeten staan op de wachtlijst, wie weet krijgt hij dan ooit een keer een hart.
Op dit moment is donorregistratie zo’n actief onderwerp dat je ook op Facebook aan kan geven dat je donor bent. Helaas moet je dan wel overstappen naar die verdomde timeline en daar ben ik mentaal nog niet helemaal klaar voor. Mijn Facebook heeft zonder timeline voor mij nog enige nostalgische waarde en mijn levensgebeurtenissen deel ik dan wel op een andere manier. Hyves wilde ook graag meedoen in deze hype en op je profiel kun je nu aangeven van welke vrienden jij het leven zou redden. 


Ik denk dat deze gadget wel een beetje de plank misslaat, hoe lullig is het als er staat ‘0 vrienden zouden jouw leven redden’. Een soort je bent de zwakste schakel, tot ziens momentje.
Niet alleen orgaandonatie wordt via Facebook gepropageerd, maar ook spermadonoren worden via social media gezocht. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem zoekt via Twitter en Facebook mannen tussen de 20 en 44 jaar die hun kwakkie af willen staan. Ik ben benieuwd wanneer ik de eerste ‘Ik ben spermadonor en ik ben er trots op’ in mijn nieuwsoverzicht zie verschijnen.